Grønn Gjødsel er vinner av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2019. Fra venstre: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Janet Narvestad og Lars Riiser Evju i Grønn Gjødsel samt Inger Solberg, direktør bærekraft i Innovasjon Norge. Foto: Vidar Alfarheim

Grønn Gjødsel vant bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2019

Grønn Gjødsel AS har gjort et miljøproblem til en viktig ressurs. I ettermiddag vant den grønne bedriften fra Rakkestad den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2019.

Prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad og direktør for bærekraft i Innovasjon Norge Inger Solberg, i forbindelse med Internationale Grüne Woche i Berlin.

Østfoldsbedriften stikker med dette av med førstepremien på tilsammen 250 000 kroner. De to andre nominerte til årets bedriftsutviklingspris i landbruket er Buggegården i Vestfold og Ragnhild og Jonas Viken som driver gartneriet Viken Østre, matforedlingsselskapet Grønne Folk og helsetilbudet Level i Trøndelag.

Grønn Gjødsel

Østfoldbedriften Grønn Gjødsel bruker naturlige råvarer og rester fra landbruket til å produsere nytt, organisk gjødsel. Nå er de en av tre finalister til bedriftsutviklingsprisen i landbruket! Les om alle finalistene her: https://bit.ly/2tn5m0K

Publisert av Innovasjon Norge Fredag 20. desember 2019

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad er imponert over vinneren fra Østfold.

– Bedriftsutviklingsprisen i landbruket skal bidra til å synliggjøre den spennende utviklingen som skjer i norsk landbruk. Grønn Gjødsel er med på å løfte landbruket i en mer bærekraftig retning. Dette er i tråd med utviklingen vi ønsker i landbruket fremover, som både skal være miljøeffektiv og verdiskapende, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

– Det var overraskende men utrolig morsomt for i Grønn Gjødsel å vinne denne prisen. Prisen er en anerkjennelse på at det vi gjør er riktig og at andre ser det. Prisen er en drivkraft i det videre arbeidet, sier Lars Riiser Evju, daglig leder i Grønn Gjødsel AS.

Landets eneste
Grønn Gjødsel drives av ekteparet Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju, som startet sin virksomhet innenfor landbruket og fjørfeproduksjon. I 1985 startet bedriften med pelletert organisk gjødsel for å utnytte alle råvarene fra fjørfeproduksjonen. Siden da har bedriften utviklet seg til det som i dag kalles Grønn Gjødsel A/S. Her blir hønsegjødselen pelletert i eget fabrikklokale i Rakkestad. I år sluttfører bedriften sitt siste prosjekt hvor de benytter fiskeslam som råvare i pelletert gjødsel. Fiskeslam er utfordrende å bli kvitt for fiskeriindustrien, men med Grønn Gjødsel har slammet funnet veien til landbruket.

Imponerende vekst
– Grønn Gjødsel har vist vilje og evne til å stadig utvikle nye og bærekraftige gjødselprodukter basert på biologisk avfall. Vinneren har over tid vært markedsrettet og ambisiøs, og har skapt en spennende virksomhet med internasjonalt potensial, sier Inger Solberg, direktør for bærekraft i Innovasjon Norge

Grønn Gjødsel er blitt en viktig premissgiver og en drivkraft for utviklingen av økologisk landbruk i Norge. Bedriften har i dag kunder over hele Norge innenfor et bredt spekter av bransjer og har en sterk lønnsomhet og har skapt mange arbeidsplasser i hjembygda.

Fakta om bedriftsutviklingsprisen i Innovasjon Norge

  • Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
  • Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner.
  • De fylkesvise vinnerne deltar så i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.
  • Den nasjonale prisen ble delt ut under Grüne Woche i Berlin i 16. januar 2019.
Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Scroll to top