Erik Rosnes viser fram økologisk purre. Legg merke til det store, naturlige rotsystemet, delvis skjult av jord.

I en liten håndfull jord

Økologisk landbruk er mer arbeidskrevende enn annet landbruk, men utviklingen går framover og etterspørselen er stigende. Rosnes gårdsdrift i Sande har lykkes i markedet og leverer et stort spekter av økologiske grønnsaker, med særlig vekt på rotfrukter. 

Å beskytte grønnsakene mot insekter uten å bruke sprøytemidler er en viktig del av det å drive økologisk dyrking av grønnsaker på friland. I tillegg er det mye jobb med luking og stell. Dessuten  kommer det faktum at økologisk ennå ikke er oppe i volumer som andre typer dyrking og det blir ikke noen stordriftsfordeler. 

På tross av at økologisk er mer arbeidskrevende har det også en rekke fortrinn. Det er ingen utgifter til sprøytemidler og gjødselutgiftene er lavere. Å drive økologisk ikke så følsomt for tørke, siden jorda opparbeider mer innhold av organiske fraksjoner og bruker drahjelp av mikroorganismer, som er første trinn i økologisk landbruk.

I en liten håndfull jord som dyrkes på økologisk vis er det ifølge Erik Rosnes flere mikroorganismer og småkryp enn det er mennesker på jorda. 

- Det sier litt om hva dette dreier seg om, det er veldig fascinerende, og det å være venn med alle disse små krypene er viktig for oss, derfor bruker vi f.eks. en duk som beskyttelse mot insekter som er organisk nedbrytbar, sier Erik Rosnes, daglig leder ved Rosnes Gårdsdrift i Sande, der det dyrkes økologiske grønnsaker på friland. 

Å drive økologisk handler også mye om å kjenne vekstenes behov for næring.
- Gulrot er en nøysom vekst, den kan vel nesten vannes med sjøvann og stiller lite krav til jorda. Annerledes er det med kål, som krever godt med nitrogen, som tidligere har vært mangelvare i økologisk gjødsel. Her har Grønn Gjødsel gjort en fin jobb, med å utvikle en næringsrik gjødsel som fungerer alle tiders, understreker Erik.

Som nyutdannet reiste Erik sammen med sin kommende kone til Danmark for ca 40 år siden for å lære om økologisk landbruk. Etter to år gikk reisen hjem til Norge, og siden dengang har det dreid seg om bærekraft og øko for Erik.

- Danmark er fortsatt langt framme, og det å drive økologisk er jo et spennende fag, og vi er sikre på at økologisk kommer til å øke i omfang i den nesten årene. I dag er ca 7 % av alt landbruk i Norge økologisk, men det vil tvinge seg fram, hensyn til grunnvann, vassdrag og folks helse vil presse på. Vi leser om store rettssaker mot sprøydemiddel-gigantene og massive ødeleggelser av jordsmonnet. Det føles også godt å drive økologisk, og vi synes grønnsakene blir bedre, får større røtter og mer smak. Å drive økologisk er ikke noe annet enn landbruk slik det begynte, nemlig å tilføre jorda naturlig næring, sier Erik.

Sande området inneholder fin siltjord og ligger under marin grense. Det gir en fuktig og fin mineralrik jord som er lett å bearbeide og som gir gode avlinger. Jordstykkene leier man etter behov og man har et utstrakt samarbeide med økologisk melkebonde Hans Kristian Teien om vekseldrift med beite for kyr. Dette gir gratis tilførsel av kumøkk. Såingen skjer i kompostert kumøkk fra samme økobonde.
- Vi sår på friland i kompost og stripegjødsel inntil vekstene. Overalt bruker vi Øko 8 K fra Grønn Gjødsel. Denne inneholder bra med nitrogen fra hønsegjødsel, noe som gjør at veksten sparker godt i fra, sier Eirik, som har holdt seg til Grønn Gjødsel så lenge han kan huske. 

- Vi er veldig fornøyd med veksten, når man dyrker rotfrukter er det mye næring som skal bygges opp, og vi er stolte av resultatene, se på denne purren, den dufter deilig og strutter av energi, den viser tydelig at økologisk drift ikke har noen begrensninger, sier Erik.
Man har også et dyrkingsområde ved Borrevannet, der man har en litt annen jordtype og dyrker særlig gulrøtter.

Avlingen fra går til Coops grønnsaksdisker og er å finne under varmerket Änglagård. Coop har en langsiktig satsing på økologiske grønnsaker og dette samarbeidet har fungert godt.
- Coop satser seriøst på økovarer. De siste årene har rotfrukter hatt et oppsving, og det passer oss godt. Vi pakker blant annet rotmix og brett med ferdig komponerte grønnsaker til gryter og lapskaus, det legges mye i å tilrettelegge for enklere bruk, sier Rosnes, som ved siden av driver produksjon av økologiske krydderplanter, noe som gir enkelte driftsfordeler.

Selve pakkingen foregår i kjølerom ved 5 grader året rundt. Av produksjonen kan nevnes gulrot, beter, kålrot, sellerirot, purre, pastinakk, potet, persillerot, squash, grønnkål, svartkål, gresskar, brokkoli, rotselleri og stangselleri. Gulrot er den mest populære, med 400 tonn alene årlig produsert. 

- Utfordringen ved økologisk handler om små volumer og at etterspørselen svinger. Vi må dyrke ulike vekster for å tilfredsstille kunden, og det er klart at det krever mer jobb og ikke blir så rasjonelt. Men volumene øker og vi satser videre økologiske rotfrukter holder godt på kjøl så vi tilpasser oss. I enkelte kretser blir jeg nok sett på som en raring, som holder på med dette, på tross av knappe marginer. For meg personlig er det bare økologisk som gjelder. En gang i framtiden vil all mat bli dyrket på denne måten, sier økogartner Erik Rosnes.

Del dette på:

Legg igjen en kommentar

Scroll to top